Az ősz beköszöntével sokan tapasztalnak intenzív hajhullást. Az évszakváltásokat kísérő hajhullás természetes jelenség, mértéke egyénenként változó, van aki észre sem veszi, míg mások számára akár komoly problémát is okozhat.

Ha már kialakult a hajhullás, érdemes minél korábbi fázisában foglalkozni vele, hogy minél hamarabb meg tudjuk szüntetni.

Mi váltja ki az őszi hajhullást?

  • A hűvösebb időjárás miatt hirtelen, a korábbiakhoz képest sokkal kevesebb időt töltünk a napon, jelentősen csökken D-vitamin bevitelünk.
  • Ősszel általában változnak étkezési szokásaink is: sokkal kevesebb folyadékot iszunk és több kalóriát viszünk be. A hűvös miatt könnyebben megfeledkezünk a folyadékbevitelről és jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, ami által csökken a vitaminellátásunk. A vitaminhiány következtében a hajhagymák meggyengülnek, a hajszálak pedig könnyebben kihullnak.
  • Tovább ront a helyzeten az is, hogy a nyár károsító hatásai (például az erős UV-sugárzás), és a hajunkra káros nyári szokások ekkorra mutatkoznak meg.

Az őszi hajhullás kezelése:

  • Pótold a vitaminokat! Tudatosan ügyelj rá, hogy ősszel is fogyassz nyers gyümölcsöket és zöldségeket. A kiegyensúlyozott táplálkozás nélkülözhetetlen a haj egészségéhez.
  • Fehérjék, vas, cink, B-vitaminok! Ezek az ásványi anyagok felelősek a leginkább a haj egészségéért. Figyelj oda ezek megfelelő bevitelére. (Az élesztő és a sörélesztő tabletta például kiválóan alkalmas a hajproblémák kezelésére!)
  • Tarts tisztítókúrát! Az őszi hajhullás mértékét tovább fokozhatják a szervezetben felgyülemlett méreganyagok. Fokozott folyadékbevitelű tisztítókúrával könnyedén kezelheted ezt a problémát.
  • Masszírozd a fejbőröd! Hajmosás során (de akár attól függetlenül is) finoman, de alaposan masszírozd át a fejbőröd! A masszírozás élénkíti a fejbőr vérkeringését, aminek hatására a hajhagymák könnyebben jutnak oxigénhez és tápanyagokhoz. 
  • Használj balzsamot, pakolást! Hogy a nyári sérüléseket normalizáld, használj hajadra ápoló, tápláló balzsamot, gyógynövényes hajpakolást.

Amennyiben az őszi hajhullás 1,5 - 2 hónap alatt nem csökken jelentősen, mindenképp érdemes hajgyógyásszal konzultálni. A hajhullás ugyanis akár egyéb megbetegedések tüneteként is jelentkezhet. 

Hajgyógyászati konzultációért hívj minket! 

+36-30/214-3000