A kopaszodás nem új keletű jelenség, már évezredek óta rémisztgeti az emberiség férfi és női tagjait. Talán épp a fenyegetettség az oka annak, hogy annyiféle mitikus teória, magyarázat született már a kopaszodás megjelenésének indoklására. 

Közülük néhány:

kopaszodás kopasz kopaszodás okai kopaszodás mítosz kopaszodás mítoszok kopaszodás tévhitek hajhullás hajvesztés hajbeültetés hajátültetés megoldás kopaszodásra klinika hajbeültetés klinika hajbeültetési klinika1. A kopaszodás csak az idősekkel történhet meg

Ez egy olyan mítosz, amelyhez elsősorban a fiatalabbak ragaszkodnak. Ezzel azonban sajnos csak ámítják magukat. Az igazság az, hogy a férfias típusú kopaszodás egyes esetekben akár már tizenéves korban megkezdődhet. Leggyakoribb előfordulása pedig a 20-as 30-as évekre jellemző. Tény továbbá, hogy minél korábban kezdi valaki elveszíteni a frizuráját, a kopaszodás annál drasztikusabb és súlyosabb mértékű lehet. 

2. A kopaszodás anyai ágon öröklődik 

A gyakran ismételgetett mondat így hangzik: "Ha szeretnéd megtudni, hogy egykor majd kopasz leszel-e, nézd meg édesanyád apját." Felesleges azonban édesanyánkat okolni azért, amiért átruházta ránk a kopaszodásra hajlamos géneket. A kopaszság ugyanis bármelyik szülő felől örökölhető (és ez sem jelenti még azt, hogy feltétlen öröklődni is fog). A hajbeültetésnek köszönhetően pedig még ha kopaszodsz sem kell feltétlen, hogy kopasz légy. Nézd meg nagyszüleidet, és figyelj oda, hogy ha nálad is jelentkeznek a kopaszodás tünetei, még időben tedd meg a szükséges lépéseket!

3. A sűrű hajmosás kopaszodáshoz vezet

Hajmosáskor valóban úgy tűnik, mintha hirtelen sok hajunk hullott volna ki. Ám a kádban összegyűlt hajszálak nagy része már eleve nyugalmi, kihullás előtti fázisban volt, vagy akár már ki is hullott és csak annyi történt, hogy a mosás során lemostuk a fejünkről. Az állítás tehát csupán mítosz, a hajmosás önmagában nem okozhat kopaszodást. Ennek az ellenkezője is igaz, a hajmosástól való tartózkodás sem vezet kopaszodáshoz (bár kockáztatja a fejbőr fertőzéseit).

4. A sapka viseletétől is kopasz lehetsz

Ha ez a mítosz igaz lenne és a sapkák és kalapok viselete kopaszodáshoz vezetne, valószínűleg most azonnal kidobnád az összes fejfedőd. Szerencsére erre nem lesz szükség, hiszen semmilyen tényszerű bizonyíték nem támasztja alá ezt a mítoszt. Sőt, ha ez valóban igaz lenne, akkor a baseball játékosok többsége is kopasz lenne, hiszen őket szinte mindig sapkában látni. A mítosz valószínűleg onnan ered, hogy annó sokan kalap alá rejtették kopaszodó fejüket, így kapcsolódhatott össze a kalap/sapka jelensége a kopaszodással. 

Számos egyéb tévhit, mítosz létezik a kopaszodás okainak magyarázatára. Ehhez hasonlóan a megoldást kereső mítoszok száma is magas. Lehet hallani különböző csodaszerekről és ilyen-olyan eszközökről, melyek használata újretermeli a hajtüszőket. A szomorú igazság azonban az, hogy egyelőre nem létezik olyan készítmény, vagy egyéb eszköz, amely képes lenne új hajtüszőket előállítani, vagy "feltámasztani" a már elhaltakat. A kopaszodásra egyelőre csak egyetlen végső megoldás létezik: a hajbeültetés.  

himgeurope.com