Születésünkkor nagyjából 5 millió hajtüszővel a fejbőrünkben születünk, hajszálaink ezekből nőnek ki. Egy hajtüsző egy élet során körülbelül 10-15 hajszálat képes kitermelni.

Egy hajszál életében három nagyobb fázist különíthetünk el: a növekedési (anagén), az átmeneti (katagén) és a nyugalmi (telogén) fázist.

A hajszálak növekedési fázisa tart a leghosszabb ideig, ebben a szakaszban képződnek és növekednek hajszálaink (átlagosan napi 0,35 mm-t). Hajszálainknak közel 85%-a van ebben a fázisban.

A növekedési fázist követi az átmeneti szakasz. Ez a szakasz csupán 1-3 hétig tart és hajszálainknak mindössze 1-2%-a van benne. Ilyenkor a hajhagyma tápanyag-ellátása megszűnik, a levált hajszál pedig kifelé tolódik a hajtüszőben.

A hajszál életének utolsó stádiuma a nyugalmi fázis, mely átlagosan 3 hónapig tart. Hajszálaink életciklusuknak ezen szakaszán már nem növekednek, azonban az alatta lévő újonnan képződő hajszál növekedésnek indul, mígnem kitolja a helyéről a régi hajszálat, amit ekkor kihullik. Hajszálaink 15%-a van ebben a szakaszban, így természetes, hogy naponta 40 vagy akár 80 hajszálat is elhullatunk. Ilyen mértékű hajhullásnál nincs okunk a kétségbeesésre, hiszen azáltal, hogy hajszálaink kihullottak, teret adtak az újabb hajszálaknak, ezzel elindítván egy következő ciklust.

hajbeültetés hajátültetés haj hajhullás hajnövesztés hajnövekedés fue fue hajbeültetés hajbeültetés klinika haj élete haj ciklus hajhullás oka hajhullás okai miért hullik

Probléma tehát csak abban az esetben van, ha az új növekedési ciklus valamilyen oknál fogva nem indul meg. Ebben az esetben a hajállomány ritkulását tapasztaljuk, ám a fejlett orvostudománynak köszönhetően még ez sem ad okot a pánikra.

Hajbeültetés során a tarkó tájékáról kinyerjük az egészséges hajszálakat, majd átültetjük ezeket a hajhiányos területre, ahol ugyanúgy nőnek tovább, mint korábbi helyükön, folytatván ottani körkörös életciklusukat.