A megfelelő vitaminbevitel fontos a haj egészségének megörzése és növekedésének elősegítése szempontjából.

A lentebb felsorolt vitaminok bármelyikének hiánya lassíthatja a hajnövekedést és ronthat hajunk minőségén.

1. C-vitamin

Mindenki hallott már róla, hogy a C-vitamin milyen nagy szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. De számos hajápoló termék is tartalmazza, hiszen képes fenntartani a haj egészségét, illetve helyreállítani azt. Mindemellett antioxidánsként növeli a haj ellenálló képességét is.

Megtalálható a citrusfélékben, a paprikában, káposztában 

2. B-vitaminok:

A B-vitaminok a fejbőr egészségének megőrzése szempontjából fontosak, csökkentik a korpásodást, aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait, mindemellett erősítik és táplálják a hajat.

Megtalálhatók: az élesztőben, a hajban, a tojássárgájában, dióban 

3. Az E-vitamin

Az E-vitamin az egyik leginkább elhanyagolt vitamin, de elengedhetetlen a haj megfelelő növekedéséhez és egészségéhez. Abban az esetben, ha szervezetünk nem jut elegendő E-vitaminhoz, hajunk fénytelen lesz.

Természetes forrásai: tojássárgája, teljes kiörlésű gabonakészítmények, olajos magvak és margarinok

4. Vas

Bár vas nem vitamin, de a haj szempontjából szintén nagyon fontos ásványi anyag. Vashiány egyik jellegzetes tünete a hajhullás. A hiányállapot fokozottan fenyegetheti a vegetáriánusokat, hiszen a hús az egyik legjelentősebb vas forrás.

A vas megtalálható: a húsokban, a májban és a spenótban is.  

5. Cink

A cink, a vashoz hasonlóan szintén fontos szerepet játszik a haj egészségének megőrzésében. Hiányában szintén kihullhatnak, elvékonyodhatnak a hajszálak.

Forrásai: hús, sörélesztő, napraforgó, tojás

6. Magnézium

A magnézium idegnyugtató hatásáról híres. A hajhullás egyik gyakori oka a stressz, melynek oldásában segít a magnézium. Így közvetve, de igen jelentősen hat a haj állapotára.

Jelentős magnézium források: alma, citrom, mandula, dió

A vitaminoknak és ásványi anyagoknak jelentős szerepük van hajunk állapotának alakulásban. Fontos tehát (és nem csak hajápolás szempontjából), hogy odafigyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre.

Bár így egyszerre soknak tűnhet (és még fel sem soroltuk az összes, hajunk számra fontos vitamint), a legtöbb ezek közül könnyedén bevihető rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás által.  

hajbeültetés hajátültetés hajbeültetés klinika fue hajhullás kopaszodás egészség haj egészség hajápolás haj vitamin hajnövesztés egeszseges haj hajhullás vitamin hajvitamin vitamin a hajnak hajnövesztő vitamin hajnövesztés vitamine

himgeurope.com