Definíció: A hajbeültetés egy olyan sebészeti eljárás, melyet a kopaszság, vagy hajhullás (alopecia) kezelésére alkalmaznak. A páciens tarkójáról, donorterületéről kinyert hajszálak átültetése a kopaszodó, kezelendő felületre. 

Bővebben: A hajbeültetés a kozmetikai sebészet alá tartozó ágazat. Az eljárás lehetőségével azok a férfiak és nők élnek, akik jelentős hajhullás, hajritkulás miatt olyan kopasz foltokkal rendelkeznek, melyeken megszűnt a hajnövekedés. A férfiak hajhullása és kopaszodása leggyakrabban genetikai tényezőkre vezethető vissza, illetve befolyásolhatja azt életkoruk is. Férfias típusú kopaszodásnak nevezzük azt a jelenséget, mikor a hajvonal egyre inkább hátrahúzódik, egyre nagyobbá téve a homlok felületét. A női kopaszodást a férfias típusúval szemben leggyakrabban hormonális változások okozzák. A női hajvesztés ritkán eredményez teljesen kopasz felületet, női kopaszodás esetében általában hajritkulásról beszélünk, mely azonban az egész fejterületet érinti. A hajbeültetés mindkét típusú kopaszodásra, mindkét nem számára megoldási lehetőségként szolgál. Továbbá számos egyéb típusú kopaszodás esetén is elvégezhető, így például abban az esetben, ha a fejen heg, égési sérülés stb. okozta kopasz felület található. 

A hajbeültetési eljárás a kopaszodó felület méretétől függően néhány órát, vagy akár 2 napot is igénybe vehet. 

A beültetett hajszálak a hajbeültetést követő néhány héten belül kihullanak, majd az új hajzat gyorsan növekedésnek indul. Így az eljárás eredménye nem azonnali, amit azonban kárpótol a tény, hogy kezelés eredménye egy életen át kitart. Ez annak köszönhető, hogy a donorterületről kinyert hajszálak immunisak a kopaszodásért legtöbb esetben felelős DHT hormonra, így az új helyükön sem lesz rájuk hatással. 

Még több hajbeültetés témában!