Hajunk folyamatosan hullik. Az emberek átlagosan 50 és 100 közötti hajszálat hullatnak el naponta, ami a természetes hajnövekedési ciklus része. Az elöregedett hajszálak (amik lehetnek 2, vagy akár 4 évesek is) kihullnak, átadván a helyüket az új hajszálaknak. A körforgásnak köszönhetően ez, a hajnövekedési ciklusok következtében jelentkező hajhullás a frizurán észrevehetetlen.

Bizonyos évszakokban, így például tavasszal hajbeültetés hajátültetés hajhullás kopaszodás megoldás kopaszodásra fue fue hajbeültetés tavaszi hajhullás drasztikus hajhullás tavasz időszakos hajhullás szezonális hajhullásés ősszel gyakori jelenség, hogy a szokásosnál több hajszálat veszítünk el, ez a szezonális hajhullás. 

A tavaszi hajhullás fő okai:   

Változnak szokásaink

Az évszakváltásokkor olykor tudatosan, máskor kevésbé tudatosan változnak szokásaink. Télen például jellemzően kevesebb folyadékot iszunk, általában kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, aminek hatására csökken a vitaminellátás. Ennek gyakran csak tavasszal látjuk meg az eredményét: a hajhagymák meggyengülnek, a hajszálak pedig könnyebben kihullnak.

A jó idő közeledtével fogyókúrába is többen kezdenek, mely során szintén könnyen hiányállapot alakulhat ki a szervezetben. Ha nem pótolják a vitaminokat és nyomelemeket, a fogyókúra alatt és után szintén jelentkezik a hajhullás.

Napfény

Az évszakok közül a tavasz és a nyár az az időszak, amikor több időt töltünk a napfényen, ennek eredményeként kevesebb melatonin termelődik a szervezetben. (A tobozmirigy termeli a melatonint, ami a sötét következtében szabadul fel a szervezetben.)  A melatoninnak az alvás szabályozása mellett antioxidáns hatása is van, amellyel segíti a haj növekedését vagy lassítja a hajhullás mértékét, sőt még a hajhagyma állapotának javítására is képes.

Az, hogy a test kevesebb melatonint termel, azt eredményezi, hogy a hajszálak hosszasabb ideig vannak a nyugalmi fázisban, a sérült hajhagymák kevésbé regenerálódnak, ennek eredménye pedig, hogy erősebb hajhullást  észlelhetünk, mint máskor.   

(A melatonin szint az életkorral csökken, ez is hozzájrul ahhoz, hogy idősebb korban magasabb a hajhullással küzdők száma.)  

Tesztoszteronszint             

Szokás mondani, hogy tavasszal megőrülnek a hormonok. Ez valóban így is van.

Míg a melatonin tavasszal kevésbé termelődik, addig a tesztoszteronszint ebben az évszakban megugrik. A tavaszi hajhullás a magasabb szintű tesztoszteron termeléssel is kapcsolatban van. A tesztoszteron a szervezetben DHT (dihydrotestosteron) hormonná alakul, amire a hajhagymák érzékenyek, ennek eredményeképp a hajszálak kihullnak.

Stressz

A stressz a haj egyik legnagyobb ellensége. A stressz bármelyik évszakban jelen lehet életünkben, de a tavasz előtti és alatti időszakban a stressz még rosszabb hatással van a hajunkra és több hajvesztéshez vezet, mint általában.

Ebben az időszakban a több stressz túlműködésre készteti az immunrendszert, ami oda vezet, hogy a rendszer önvédelméért felelős fehérvérsejtek a test saját hajhagymáit támadják meg.

Összegzés:

Ahogyan korábban már említésre került, a tavaszi hajhullás természetes, előfordulása esetén nincs miért aggódni. Ha azonban a hajhullás mértéke extrémmé válik, vagy a haj mennyisége a tavaszt követően is látványosan csökken, érdemes felkeresni egy hajgyógyászt, ugyanis a hajhullásnak számos egyéb oka is lehet.

www.himgeurope.com