A hajmosás látszólag egy rendkívül egyszerű folyamat, mégis kevesen tudják, hogy a szép haj titka részben a hajmosás mikéntjében rejlik. Te vajon a megfelelő módon mosod a hajad?

hajmosás hajápolás hajhullás kopaszodás hajbeültetés hajátültetés hajgyógyászat sampon helyes hajmosás hajszárítás

Először is, bánj csínján a samponnal! Sokan jóval több sampont használnak annál, mint amennyire valóban szükségük lenne. A sok hab nem feltétlen jelent jobb tisztítást. A hajmosás során a fejbőrt kell igazán megmosni, így igazából csak arra kell, hogy sampon kerüljön.  A sampon ráadásul könnyen kiszáríthatja a hajvégeket, melyek ezáltal elvékonyodnak és töredezni kezdenek. A hajszálak tisztításához éppen elég annyi sampon, ami hajmosás közben a fejbőrről rácsurog.  

Talán sokan nem is gondolnák, de az sem mindegy, hogy mosás közben miként dörzsöljük fejbőrünket. TILOS hajmosás során körömmel dörzsölni a fejbőrt, ehelyett finoman masszírozzuk! A masszírozás fontos, mert segítségével ledörzsöljük a fejbőrről a verejték- és faggyúmirigyek váladékát, valamint a balzsam és a hajformázók maradványait is. Mindemellett pedig általa serkentjük a vérkeringést is, amivel a hajhagymáknak kedvezünk, és elősegíthetjük vele a gyorsabb hajnövekedést.

Csak finoman a törléssel! Hajmosás után ne csavargasd a hajad, mint egy rongyot. Óvatosan nyomkodd ki belőle a vizet, majd tekerd törölközőbe és hagyd, hogy az magába szívja a nedvességet. Ne dörzsöld, ne sikáld, mert felsérted a haj felszínét, ami aztán könnyen töredezetté válhat. Ezt pedig te sem akarod. Ugye?

NE fésüld a hajad, amíg vizes! A nedves haj különösen sérülékeny, ami azt jelenti, hogy könnyebben sérül fel a felszíne és válik töredezetté. Ezért semmiképp se álljunk neki a fésülésének, míg legalább félig meg nem száradt a frizuránk.

Hagyhatod, hogy a hajad magától száradjon meg, de használhatod a hajszárítót is. Ha hajszárítóval szárítod a frizurád, válaszd a szárító alacsonyabbik fokozatát és ügyelj rá, hogy ne nyomd közel a szárítót a hajadhoz.

Milyen gyakran ismételjük meg a procedúrát? A hajmosás szükséges gyakorisága függ a fejbőr zsírosságától, az izzadástól, a levegő szennyezettségétől, attól, hogy milyen anyagokat, hajápolókat teszünk rá, vagy hogy milyen gyakran nyúlunk hozzá (ugyanis kezünkről is sok szennyeződést felvihetünk a frizurára).  A hajmosás szükséges gyakorisága tehát eltérő lehet. Általában hetente egyszeri, kétszeri mosás javasolt.  A túl gyakori hajmosás ugyanis igénybe veszi a hajat, kiszárítja a fejbőrt.

Hajmosás során a szokásosnál több hajszálat hullajthatunk el. A jelenség természetes, hiszen a mosás igénybe veszi frizuránkat. Érdemes azonban odafigyelni a hajveszteség mértékére. Ha azt vesszük észre, hogy minden egyes mosás során egyre több és több hajszál hullik ki, a probléma megszüntetése érdekében érdemes kideríteni a hajhullás mögött rejlő okokat.

himgeurope.com